Website maken

Website maken: van domeinnaam tot design en huisstijl

Een website maken met een goed design? Bij het creëren van een website en een huisstijl is het belangrijk om rekening te houden met de uitstraling daarvan, omdat je daarmee een goede indruk bij jouw doelgroep en potentiële klanten zal moeten maken.

De website en de huisstijl zijn van grote invloed op het succes van je onderneming. Dat begint met een goede domeinnaam, die aan een aantal belangrijke eisen moet voldoen. Vervolgens is het de huisstijl waarmee je een belangrijk beeld van je bedrijf kunt oproepen. Een mooie kans om professionaliteit en bijvoorbeeld duurzaamheid uit te stralen, mits je goed rekening houdt met de effecten van de keuzes die je maakt.

website maken


Website maken: de juiste domeinnaam

Een website maken? Dat begint met een goede domeinnaam. Dit is het online adres dat je kiest. Het is een combinatie van je bedrijfsnaam en een online adres, dat gemakkelijk te vinden en te bereiken moet zijn. We zetten een paar handige tips op een rij om de ideale domeinnaam te kiezen:

  • Kort en bondig We typen de volledige domeinnaam van een website steeds minder vaak in, maar www.ditishetadresvanmijnwebsite.nl zal doorgaans niet de beste keuze blijken. Probeer het kort en bondig te houden. Dat maakt het gemakkelijker om de URL te delen via de sociale media en daar op andere manieren publiciteit voor te maken. Bovendien zorgt een korte en bondige domeinnaam ervoor dat jouw website betrouwbaarder overkomt, omdat bezoekers de naam gemakkelijker kunnen onthouden en kunnen invullen.
  • Gemakkelijk te spellen Zorg er ten tweede voor dat je de domeinnaam gemakkelijk kunt spellen. Er is niets zo vervelend als een bedrijfs- of domeinnaam waarmee gemakkelijk spelfouten kunnen worden gemaakt. Voorkom lastige situaties rondom het gebruik van een ‘d’ of een ’t’ en pas op met Engelse of andere buitenlandse benamingen die in het Nederlands een andere schrijfwijze zouden kunnen hebben. Zorg ervoor dat uit de manier van uitspreken meteen blijkt hoe je de domeinnaam zou moeten schrijven, zodat daar geen problemen mee ontstaan.
  • SEO-optimaliseerd Wil je een nieuwe website creëren en er daarmee voor zorgen dat je goed vindbaar zal zijn in Google en andere zoekmachines? Dat begint al met de domeinnaam, door rekening te houden met de belangrijkste zoektermen. Bepaal op welke zoekterm je graag vindbaar bent en probeer die op te nemen in de domeinnaam. Tip: houd hier niet te stug aan vast. Lukt het niet om er een zoekterm in te verwerken, maar krijg je het wel voor elkaar om de domeinnaam kort en bondig te houden en die gemakkelijk te laten spellen? Dan zijn die elementen belangrijker.

Het is de kunst om deze drie elementen netjes te balanceren, zodat je vervolgens aan de slag kunt met het design van de website. Probeer dat samen met het design van de huisstijl op te pakken. Op die manier stem je de beide elementen gemakkelijk goed op elkaar af, waardoor je in alle communicatie naar klanten toe steeds hetzelfde beeld kunt laten zien.


Een goede huisstijl

Een goede huisstijl bij de website laten maken? Zorg er in het ontwerp voor dat je rekening houdt met de volgende eigenschappen:

  • Beperk het aantal kleuren Een goed website design en een huisstijl bevatten niet teveel verschillende kleuren. Probeer het te beperken tot 2 of 3 kleuren. Op die manier bewaar je de rust, waardoor het design op een professionele manier overkomt. Je kunt eventueel werken met verschillende tinten van de kleuren, zolang ze binnen het palet goed bij elkaar passen en niet leiden tot een te druk geheel.
  • Zorg voor voldoende contrast Zowel online als op papier dien je voldoende contrast aan te brengen, zodat het ontwerp goed zichtbaar is. Met name bij een oudere doelgroep is meer contrast een goed idee. Zij hebben anders moeite om de informatie te lezen en goed te verwerken. Dat geldt vooral online, maar ook op papier is het belangrijk om hier rekening mee te houden in de huisstijl.
  • Houd het eenvoudig Het beste design voor een website en de huisstijl die je wilt maken is eenvoudig. Dat klinkt wellicht een beetje saai, maar zorgt ervoor dat de bezoeker of potentiële klant meteen ziet waar het om gaat. Houd er rekening mee dat de aandacht slechts naar één punt uit kan gaan en speel daar op in. Op die manier zorg je voor een ontwerp dat in dienst staat van de boodschap die je graag wilt overbrengen.
  • Volg de trends Het is een uitstekend idee om de trends op het gebied van design en ontwerp te volgen. Tenminste, zolang je daar met mate gebruik van maakt. Kies voor een flat-design met veel wit, maar voer dat niet te ver door. Voorkom dat je jouw design, huisstijl en website iedere paar jaar aan moet passen aan de trends van dat moment.
  • Wees origineel Probeer origineel te zijn, bijvoorbeeld met een website design op maat. En stem daar de huisstijl op af, zodat je jouw unieke professionele boodschap kracht bij kunt zetten. Dat werkt beter dan een standaard-template, waardoor je het risico loopt dat klanten precies dezelfde stijl bij een ander bedrijf ontdekken.


Website design op maat laten maken

Je kunt de handige tips gebruiken om een website design op maat te laten maken. In combinatie met de huisstijl, nadat je de juiste domeinnaam hebt vastgelegd om daarmee goed van start te gaan. Een aantal belangrijke stappen om een website te creëren en er met het design voor te zorgen dat je een professionele indruk kunt maken.

Wil je meer weten over het design van een website en een huisstijl of hoe we daar bij Rolent concreet mee aan de slag gaan? We vertellen je graag meer over de ontwerpen die we voor andere klanten maakten. Over het proces dat we hanteren en de vragen die we je stellen. Neem contact met ons op, dan vertellen we je graag meer over het ideale website design bij een goede domeinnaam.

Misschien ook interessant...