Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen optimaliseren voor Google: de hoogste SEO-score

Afbeeldingen optimaliseren is een belangrijke stap bij het verbeteren van de SEO-score van je website. Door je afbeeldingen te optimaliseren verbeter je de laadtijd van je website en geef je de bezoeker een zo prettig mogelijke online ervaring.

Hoe kun je je afbeeldingen optimaliseren? Wij maken in dit voorbeeld gebruik van GIMP, een gratis tool waarmee je afbeeldingen kunt bewerken (en kleiner kunt maken). Als alternatief gebruiken we Resize Image After Upload, een plugin voor WordPress. In dat CMS heb je ook de mogelijkheid om de afbeeldingen te optimaliseren voor SEO, zodat je daarmee hoger in Google komt.

Tip: het optimaliseren van afbeeldingen voor SEO levert twee belangrijke voordelen op. De optimalisatie draagt bij aan een betere vindbaarheid van je website. En het maakt je vindbaar via Google Image Search, als nieuwe ingang(en) naar je website.

afbeeldingen optimaliseren  

Optimaliseren: kleinere afbeeldingen voor het web

Camera’s gebruiken steeds meer megapixels om foto’s te maken. Een 12MP-camera op een smartphone is geen uitzondering meer. Foto's hebben een steeds hogere resolutie en zijn van betere kwaliteit, maar het nadeel hiervan is wel dat die afbeeldingen automatisch minder geschikt zijn voor het web. Daar leiden grote foto’s met veel detail namelijk tot lange(re) laadtijden, waar zowel de bezoeker als Google niet op zitten te wachten.

Het is daarom verstandig om alle afbeeldingen die je online plaatst te optimaliseren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van GIMP (https://www.gimp.org). Gewoon gratis verkrijgbaar en met een aantal professionele tools. Wij zetten de werkwijze om afbeeldingen te optimaliseren in GIMP voor je op een rij:

  1. Open GIMP en open de afbeelding die je wilt bewerken
  2. Klik op ‘Afbeelding’ en dan op ‘Afbeelding schalen’.
  3. Vul de hoogte en breedte in die je wenst. Kies de grootte zoals je die op de website wilt tonen, waardoor je de HTML-code niet hoeft te gebruiken om de foto achteraf te schalen.
  4. Pas de ‘resolutie X’ en ‘resolutie Y’ aan naar 72 beeldpunten. Dat maakt de afbeelding een stuk lichter dan de 300 dpi die standaard is voor gedrukte media.
  5. Selecteer de interpolatie ‘Sinc (Lanczos 3), voor de minste blur tijdens het verkleinen.
  6. Klik op ‘Schalen’ en daarna bij ‘Bestand’ op ‘Exporteren als’.

Tip: gebruik een SEO-geoptimaliseerde bestandsnaam voor de foto. Verwerk bijvoorbeeld de hoofdzoekterm voor de pagina, eventueel in combinatie met aanvullende zoektermen die semantisch samenhangen.

Sla de foto op, zodat je die kunt uploaden naar WordPress, een ander CMS of je online omgeving. Op die manier neemt de foto zo min mogelijk bandbreedte in, voor een snelle laadtijd. De laadtijd van foto’s is van grote invloed op de laadtijd van heel de pagina. Des te korter die is, des te beter de waardering door Google. Voorkom dat de website grote foto’s moet laden, waardoor het zomaar 1 - 2 seconden kan duren voordat de pagina geladen is.

Tip: gebruik rechtenvrije foto’s bij blogartikelen en op andere plekken op de website. Gebruik bijvoorbeeld de foto’s van Pixabay (https://pixabay.com), om te voorkomen dat je te maken krijgt met copyright-claims.

 

Optimaliseren in WordPress: hoger in Google

Gebruik je WordPress? Dan is het ook mogelijk om de foto’s technisch te optimaliseren met een plugin. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld de Resize Image After Upload-plugin (https://nl.wordpress.org/plugins/resize-image-after-upload/) gebruiken. In dat geval hoef je de afbeelding vooraf niet te bewerken met GIMP, waardoor je sneller kunt werken.

De afbeelding optimaliseren voor Google en SEO? Je kunt de afbeelding gewoon in hoge resolutie uploaden naar de website. De plugin verkleint afbeeldingen in JPEG, GIF en PNG, zonder dat je daar omkijken naar hebt. In de plugin kun je maximale maten voor de breedte en de hoogte opgeven. Op die manier bevatten pagina’s geoptimaliseerde afbeeldingen, die een stuk sneller laden en op die manier bijdragen aan je SEO-optimalisatie.

Vul daar de alt-tekst in voor de afbeelding. Je hebt ruimte voor 140 tekens, waarin je gebruik kunt maken van de hoofdzoekterm en eventuele aanvullende zoektermen. Google werkt aan slimme systemen om te herkennen wat afbeeldingen laten zien, maar tot die tijd maakt de zoekmachine nog gebruik van de beschrijving die je opgeeft. Zorg voor een duidelijke beschrijving, op basis van de belangrijke zoektermen voor de pagina en voor de afbeelding.

Tip: kies een beschrijvende omschrijving met zoektermen, die bovendien prikkelt. Op die manier maak je meer kans om vanuit Google Image Search aangeklikt te worden, voor extra ingang(en) naar je website vanuit de zoekresultaten.

Zorg er tenslotte voor dat je de belangrijkste zoekterm voor de optimalisatie van je afbeeldingen ook gebruikt in de tekst die er omheen staat. Google kijkt kritisch naar zowel de alt-tekst voor de afbeelding als de tekst daarbij in de buurt. Als het zoekwoord daar in de beide gevallen in voorkomt is dat een belangrijke on-page ranking factor. Op die manier kun je afbeeldingen optimaliseren en zorg je ervoor dat ook de content daar omheen klopt bij de optimalisatie.

Tip: gebruik een Caption, bovenop de body-tekst die je optimaliseert. Onderzoek wijst uit dat die captions 2x meer gelezen worden dan de tekst er omheen. Een slimme keuze richting bezoekers, die je bovendien helpt om micro-copy te optimaliseren voor SEO.

Zorg ervoor dat je het beste haalt uit je afbeeldingen, zodat die bijdragen aan een goede SEO-score. Zo verbeter je de vindbaarheid van je online activiteiten!