Domeinnamen: hoe registreer je die of neem je die over?
Een domeinnaam registreren of overnemen? Het is de basis van iedere website. Het online adres, dat bezoekers intypen in de adresbalk of waar ze via een link elders naartoe surfen. Met een goede domeinnaam maak je online het verschil.
Om een goede domeinnaam te registreren of over te nemen is het belangrijk om rekening te houden met een paar belangrijke factoren:
- Eenvoud Een goede domeinnaam is eenvoudig. Dat betekent dat die bijvoorbeeld kort en bondig is. Probeer het kort te houden en zorg ervoor dat het domein uit maximaal 2 - 3 woorden bestaat. Op die manier kunnen bezoekers het domein gemakkelijker onthouden, waardoor je de kans groter maakt dat ze nog eens bij je terugkomen.
- Spelling Een goed domein heeft een duidelijke spelling, waar je niet omheen kunt. Vermijd domeinnamen die je op meerdere manieren zou kunnen spellen. Pas daarom op met Engelse en andere buitenlandse termen, die je in het Nederlands anders op zou kunnen schrijven. Zorg voor een domeinnaam die je schrijft zoals je die uitspreekt, waardoor daar geen onduidelijkheden over zullen ontstaan.
- Vindbaarheid Tenslotte kun je rekening houden met de vindbaarheid van je website. Probeer in de domeinnaam die je wilt registreren of overnemen gebruik te maken van een belangrijke zoekterm. Op die manier maak je het jezelf een stuk gemakkelijker om voor die zoekterm hoger in Google te komen.
Probeer rekening te houden met de bovenstaande factoren. Houd er rekening mee dat met name de korte en bondige domeinnamen met een eenvoudige spelling en een zoekterm daarin snel vergeven zijn. Je kunt die overnemen van de huidige eigenaar, maar de prijzen daarvoor kunnen flink oplopen. Aan de andere kant zal je veel tijd, moeite en geld moeten steken in de branding en vindbaarheid van een andere domeinnaam, die minder goed scoort op de bovenstaande elementen.

Domeinnaam registreren
Wil je een domeinnaam registreren om een eigen website te starten? Dat is relatief eenvoudig. Je kunt daarvoor simpelweg aangeven welk domein je graag zou gebruiken. Houd er rekening mee dat een domein al bezet kan zijn. Je kunt dan twee dingen doen. Je kunt de bestaande domeinnaam overnemen van de huidige eigenaar door daar samen een deal voor te sluiten. Als alternatief kun je een ander domein vastleggen, bijvoorbeeld met een kleine variatie.
Het registreren van de domeinnaam kun je gewoon online doen, waarna het SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) dit voor je in orde maakt. Zodra zij vastleggen dat je de eigenaar bent van het domein kun je daar gebruik van maken. Je kunt meerdere domeinnamen registreren of overnemen, zodat je meerdere websites kunt beheren. Een domeinnaam heeft altijd één eigenaar. Als je een domein wilt overnemen van iemand anders heb je daar een speciale ‘sleutel’ voor nodig, een digitale code die aangeeft dat je toestemming hebt voor de overname.
Wat is een domeinnaamextensie?
Een URL bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Het gaat om HTTP of HTTPS, waarbij die tweede aangeeft dat je gebruik maakt van een SSL-certificaat voor een beveiligde verbinding. Vervolgens is er eventueel sprake van ‘www’, om aan te geven dat het om een website op het wereldwijde web gaat. Daarna komt de domeinnaam die je kiest, om af te sluiten met de extensie. Je kunt gebruik maken van tal van extensies voor de website, waarvan we de meest populaire voor je op een rij zetten:
- .nl-extensie De .nl-extensie voor de domeinnaam is het meest populair en ook het meest waardevol. Het is de extensie die hoort bij Nederland en die aangeeft dat er sprake is van een Nederlandse website. Google hecht er de meeste waarde aan binnen de Nederlandse zoekresultaten. Interessant, als je de website vooral wilt gebruiken voor een goede organische vindbaarheid.
- .eu- of .com-extensie Doe je internationaal zaken (of is de .nl-extensie al bezet)? Dan is een .eu-extensie of een .com-extensie wellicht interessant. De Europese extensie is relatief nieuw en die komen we daardoor nog niet zo vaak tegen. De .com-extensie geldt al veel langer als de internationale standaard. Daarmee laat je zien dat je ook buiten Nederland actief bent.
- .net, .nu, etc. Is de .nl-extensie bezet of wil je op een goed manier gebruik maken van een website? Dan is een .net- of een .nu-extensie de moeite van het overwegen waard. Je hebt op die manier de keuze uit meer domeinnamen die nog vrij zijn. Houd er wel rekening mee dat Google hier minder waarde aan hecht en dat deze extensies minder betrouwbaar overkomen dan .nl, .eu of .com.
Kijk goed naar de extensies die er beschikbaar zijn voor de domeinnaam die je wilt registreren of die je van iemand anders wil overnemen. De extensie is van invloed op de uitgestraalde betrouwbaarheid en ook op de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google.
Domeinnaam overnemen bij Sedo.com
Is de domeinnaam die je wilt registreren bezet of ben je op zoek naar een bestaande naam die door de jaren heen al wat waarde heeft opgebouwd? Bij sedo.com heb je de mogelijkheid om bestaande domeinnamen over te nemen. Je kunt er op je gemak doorheen bladeren, bijvoorbeeld aan de hand van de categorieën. Houd er rekening mee dat de populaire domeinnamen behoorlijk in de papieren kunnen lopen. Je krijgt daar aan de andere kant een domein met waarde voor terug, zodat je met de website een vliegende start kunt maken.
Uiteraard kunnen we je goed adviseren over het registreren of overnemen van een domeinnaam. Binnen de business waarin je actief bent of op basis van de branche waar jij je op wil richten. We maken het je op die manier graag gemakkelijk om een goede keuze te maken, bijvoorbeeld op basis van onze ervaringen voor andere klanten. Meer weten over hoe we dat aanpakken en waarover we je goed kunnen adviseren? Neem contact op, dan vertellen we je graag meer over de kunst van het registreren of overnemen van een goede domeinnaam, waarmee je uitstekend van start gaat.