Goede content

Het belang van goede content: hoger in Google met concrete tips

Goede content: één van de drie belangrijke pijlers uit de basis voor zoekmachine optimalisatie. We leggen je hier aan de hand van een aantal concrete tips uit hoe je goede content kunt schrijven. We leren je ook hoe je het jezelf daadwerkelijk makkelijker kunt maken om wat op papier te krijgen.

Goede content schrijf je voor de bezoeker, dat is wat Google zelf zegt in de richtlijnen voor webmasters: “Maak een website vooral voor uw gebruikers, niet voor zoekmachines.” En dat geldt voor de opbouw van de website, de gebruikte techniek en dus ook voor de content die je gebruikt. Zorg ervoor dat je waardevolle, unieke en relevante content publiceert. Waar de bezoeker echt iets aan heeft. Zoals dit artikel, waarin we je uitleggen wat het belang is van goede content. En hoe je daar zelf aan de hand van concrete website content tips voor kunt zorgen.

Goede content schrijf je vanuit vragen die de doelgroep stelt of belangrijke informatie over producten en diensten die je wilt overbrengen. Wil je daarmee ook hoger in Google komen? Zorg er dan voor dat je deze zoekwoorden in de artikelen verwerkt. Doe dit wel op een natuurlijke manier. Don't push it!

goede content  

Een goed zoekwoordenonderzoek

Een goed zoekwoordenonderzoek doe je met professionele tools. We zetten er een paar voor je op een rij:

  • io Een gratis tool en tegelijkertijd het beste alternatief voor de Google Zoekwoordplanner. Om onderzoek te doen naar waar gebruikers naar zoeken. Met meer dan 750 long-tail suggesties bij zoektermen die je invoert, om ideeën op te doen voor goede content op je website. Zeer betrouwbaar en helemaal gratis, waarmee je inzicht krijgt in waar de doelgroep naar zoekt en welke zoektermen je in de content moet verwerken.
  • SERPs Tevens gratis en een andere tool om onderzoek te doen naar zoekwoorden. Onderdeel van een breder pakket met software, waarmee je de website ook in technische zin kunt optimaliseren. Eenvoudig in het gebruik en met veel suggesties, voor een goed beeld van semantisch samenhangende zoektermen, rondom de hoofdterm waarvoor je content wilt optimaliseren.
  • Google Zoekwoordplanner Een belangrijke tool voor met name SEA-specialisten, die bezig zijn met Search Engine Advertising. De zoekvolumes bij zoektermen zijn niet altijd even betrouwbaar en verwar de concurrentiescore niet met de moeilijkheidsscore voor SEO. Tegelijkertijd een populaire tool, om snel inzicht te krijgen in daar waar gebruikers naar zoeken.

Kijk, onafhankelijk van welke tool je gebruikt, vooral naar de combinatie van zoekvolumes en moeilijkheidsscores. Des te hoger het zoekvolume, des te belangrijke het is om langere content te schrijven voor die zoekterm. En des te moeilijker een ranking voor de zoekterm, des te meer content je nodig hebt. Schrijf een lange landingspagina of combineer meerdere blogs, die je met interne links aan elkaar kunt verbinden. Op die manier kun je content schrijven die het verschil maakt, op basis van de website content tips die we verderop met je delen.

 

De juiste zoekwoorddichtheid

Goede content schrijf je voor de bezoeker, terwijl je daarin slim gebruik maakt van de belangrijke zoektermen voor de doelgroep. Hoe combineer je die twee elementen, die haaks op elkaar lijken te staan? Het gaat om een goede balans, door te letten op de zoekwoorddichtheid (density).

Google wordt steeds slimmer als zoekmachine. Het is daarom niet meer nodig om in iedere alinea het zoekwoord meerdere keren te verwerken, om aan te geven waar de tekst over gaat. Om hoger te komen in Google met een zoekterm zoals [goede content] is het voldoende om dat een paar keer in de tekst te verwerken. Dat betekent dat je een zoekwoorddichtheid van 1 - 2% kunt aanhouden (of minder bij artikelen langer dan 1.000 woorden). Je verwerkt de combinatie [goede content] dan 1 - 2x per 100 woorden tekst. Schrijf je een artikel van 800 woorden? Gebruik de zoekterm dan dus 8 - 16x. Dat is inclusief het gebruik in de titel (H1) en de tussenkoppen (H2, H3, etc.). Tip: los van in de titels en de tekst kun je de zoekterm gebruiken in de SEO-titel en de meta-beschrijving, bijvoorbeeld als je de Yoast-plugin gebruikt in WordPress.

Een goed content voorbeeld gebruiken en op basis daarvan zelf content schrijven? Gebruik een hoofdzoekterm, met 3 - 4 aanvullende zoektermen. Hanteer 1 - 2% zoekwoorddichtheid voor de hoofdzoekterm en 0 - 1% density voor de aanvullende zoektermen. Dat zijn in dit geval bijvoorbeeld [website content tips, goede content voorbeeld, content schrijven]. Op die manier ‘ondersteun’ je de hoofdzoekterm, met andere zoekwoorden die daar semantisch goed bij passen. Voor goede content zonder te veel zoektermen, waarmee je Google toch heel duidelijk kunt aangeven waar de tekst over gaat.

Zoals Matt Cutts van Google in de onderstaande video al aangeeft is het zeker niet verstandig om heel geforceerd een bepaald percentage aan te houden. Het is veel beter om gewoon te kijken naar de kwaliteit van je content en de wijze waarop de bezoeker iets aan je informatie heeft.

De ideale lengte van het artikel

Tenslotte heeft goede content op de website de juiste lengte. Dat geldt voor blogartikelen zoals deze, landingspagina’s die je schrijft, maar ook voor bijvoorbeeld de categorieën in de webshop. Google hanteert een wat vage richtlijn, door te stellen dat de content zo lang moet zijn als je nodig hebt om alles goed uit te leggen. Wij geven je graag wat meer concrete handvatten mee:

  • Blogartikelen: 1000+ woorden
  • Landingspagina’s: 500 - 1.000 woorden
  • Hoofdcategoriepagina’s: 300 - 500 woorden
  • Subcategoriepagina’s: 200 - 300 woorden
  • Dienstenpagina’s: 200 - 300 woorden

 

Website content tips: schrijven voor betere vindbaarheid

Benieuwd naar website content tips, waarmee je concreet aan de slag kunt? We zetten er een paar voor je op een rij:

  • Maak een outline voor je goede content Doe een zoekwoordenonderzoek, voor een hoofdzoekterm en 3 - 4 aanvullende zoektermen. Deel op basis daarvan de alinea’s in die je wilt gaan schrijven. De outline helpt je om het verhaal te structureren, zodat je sneller iets op papier hebt.
  • Veel content schrijven: meters maken Durf een eerste zin te schrijven die je later weer aanpast. En maak meters, door bijvoorbeeld wekelijks te bloggen. Op die manier zal je merken dat het steeds beter gaat. Ontdek welke artikelen goed worden opgepakt via de sociale media, om daarmee de richting steeds verder te verbeteren.
  • Beter goed gejat dan slecht verzonnen Kijk naar goede content voorbeelden van anderen. Op blogs, met landingspagina’s en voor de indeling van categorieën. Let op: kijk de kunst af bij anderen, maar schrijf altijd unieke content. Doe dit op basis van een eigen zoekwoordenonderzoek en een eigen verhaal dat je wilt overbrengen. Neem nooit zomaar zinnen of zinsdelen over van anderen.

Misschien ook interessant...