Google Analytics

Het belang van Google Analytics: de belangrijkste mogelijkheden

Wat is Google Analytics en wat kun je ermee? Het is een belangrijke vraag voor online marketeers en website-eigenaren, die meer inzicht willen in de prestaties van hun website. We beginnen met uitleg over wat het is en beschrijven vervolgens hoe je er gebruik van kunt maken. Aan de hand van belangrijke basisgegevens en de mogelijkheid tot segmenteren. Uiteraard in combinatie met geavanceerde rapportages, die inzicht bieden in het gebruik van en prestaties door de website.

 

Wat is Google Analytics?

Wat is Google Analytics? Het is dé gratis tool van Google om te meten hoeveel bezoekers de website krijgt. Sinds de lancering in 2005 zijn er echter tal van functies bijgekomen, waardoor het nu de populairste dienst is om de prestaties van de website te meten. Opvallend genoeg zit de daadwerkelijke kracht van de software onder de oppervlakte, waardoor veel gebruikers daar weinig tot niets van af weten.

Let op: we gaan in dit artikel in op een aantal dingen die je zou kúnnen meten en doen met Google Analytics. Het beschrijft niet wat je móet meten en zeker niet wat je er allemaal mee kunt doen. De mogelijkheden zijn haast eindeloos, maar het is de kunst om dat te meten wat daadwerkelijk het verschil kan maken.

google analytics  

Belangrijke basisgegevens

Google Analytics is vooral een hulpmiddel om softwarematig gegevens te meten over het gebruik van de website. De belangrijke basisgegevens die je kunt meten mogen daarom natuurlijk niet ontbreken in deze uitleg:

  • Algemene gegevens Denk aan het totaal aantal bezoekers of het totaal aantal unieke bezoekers, afhankelijk of je terugkerende bezoekers 1x meetelt of die steeds opnieuw meetelt. Of meet het totaal aantal opgevraagde pagina’s en het weigeringspercentage. Dat laatste staat bekend als de bounce rate, voor mensen die na binnen te komen op de pagina meteen weer wegklikken.
  • Gegevens van de doelgroep Google Analytics biedt de mogelijkheid om de doelgroep van de website vast te stellen. Op basis van de taal die bezoekers (vermoedelijk) spreken, hun locatie en nieuwe of terugkerende bezoekers. Verder zijn er gegevens zichtbaar met betrekking tot hun engagement en of ze mobiel of met een desktop surften, net als welke browser ze daarvoor gebruikten.
  • Advertenties en verkeersbronnen De software biedt de mogelijkheid om na te gaan hoeveel bezoekers naar de website komen vanuit een AdWords-campagne. Met informatie over hoe lang zij op de site blijven, aan te tonen per specifieke campagne. Verder worden er meer verkeersbronnen inzichtelijk. Google Analytics onderscheidt bezoekers op de website afkomstig van verwijzingen op andere sites, uit organische zoekopdrachten, uit betaalde zoekopdrachten, vanuit de sociale media en direct door de URL in te tikken of op een ‘favoriet’ in de browser te klikken.
  • Inhoud van de website Met Google Analytics kun je gegevens over de inhoud van de website inzien. Je kunt dan denken aan de meest bezochte pagina’s, de instappagina waar bezoekers binnenkomen en de uitstappagina waar bezoekers de website weer verlaten. Verder kun je de sitesnelheid (volgens Google) analyseren, net als zoekopdrachten op de website en specifieke acties zoals klikken op advertenties. Let op: die specifieke acties zijn alleen meetbaar als je dat inbouwt, er is namelijk code voor nodig op de eigen website.
  • Conversies en belangrijke doelen Tenslotte is het met Google Analytics mogelijk om conversies en andere doelen te meten. Door bijvoorbeeld na te gaan hoeveel bezoekers de vooraf ingestelde doelpagina bereiken, nadat ze andere informatie op de website hebben opgevraagd.

Uiteraard is het voor al deze gegevens in Google Analytics mogelijk om die op te vragen voor een specifieke periode. Bijvoorbeeld op een specifieke dag, voor een bepaalde week of een maand of voor een zelfgekozen periode in het verleden. Het is zelfs mogelijk om twee perioden met elkaar te vergelijken, zoals kwartalen in het jaar of de eerste week van het jaar in twee jaren uit het verleden.

 

Segmenteren met Google Analytics

Echt interessant wordt het door te gaan segmenteren in Google Analytics. Dat maakt het mogelijk om de bezoekers uit te splitsen in subgroepen en hun specifieke (klik)gedrag te analyseren. Bijvoorbeeld om patronen in het gedrag te ontdekken en aan de hand daarvan optimalisaties door te voeren. We zetten een paar mogelijkheden op een rij:

  • Onderzoek naar mobiele bezoekers Hoe groot is het deel van de bezoekers dat mobiel over de website surft en hoe gedragen zij zich online? Hoe lang blijven ze op een bepaalde pagina en gaat het om andere pagina’s dan bezoekers via een desktop? Dit levert inzichten op om de website voor mobiele gebruikers te optimaliseren. Bijvoorbeeld door laadtijden te beperken of door specifieke mobiel-vriendelijke pagina’s aan te maken die aansluiten bij de behoeften van mobiele bezoekers.
  • Onderzoek naar verwijzende websites Je kunt Google Analytics gebruiken om na te gaan hoeveel bezoekers via een verwijzing op een andere website naar de site komen. En hoe lang zij vervolgens de website bezoeken of welke keuzes zij maken om wel of geen contact op te nemen. Dit levert inzichten op voor marketeers die zich bezighouden met linkbuilding. Bijvoorbeeld door websites te identificeren die bezoekers opleveren die lang op de website blijven en contact opnemen of een aankoop doen.

Goede marketeers gebruiken Google Analytics om het gedrag van bezoekers op de website te analyseren en de site aan de hand daarvan te optimaliseren. Dat lukt aan de hand van rapportages direct in de software op het scherm, al zijn die ook beschikbaar via e-mail.

Tip: het is zelfs mogelijk om de rapportages van Google Analytics automatisch via e-mail te laten versturen, om er nooit meer een te hoeven missen en daar periodiek naar te kijken.

Google Analytics is geavanceerde software, die veel meer kan dan alleen nagaan hoeveel bezoekers een website ontvangt. Het is met de software mogelijk om na te gaan hoe de doelgroep eruit ziet en waar deze online tegen problemen aan loopt. En waar het juist goed gaat, om daar lessen uit te trekken en die ook elders op de site goed toe te passen.