Google Shopping

Google Shopping: wat is het verschil met Google AdWords?

Google Shopping, wat is dat en hoe werkt het? Het is een online advertentieplatform van de zoekmachine, specifiek bedoeld voor webshops. Je kunt er je producten onder de aandacht brengen, op basis van de belangrijke zoektermen die potentiële klanten gebruiken. In een aantal opzichten vergelijkbaar met Google AdWords, maar tegelijkertijd zit het op een aantal andere punten anders in elkaar. Wij zetten de twee voor je op een rij, zodat je die goed uit elkaar kunt houden.

Google Shopping is onder andere goed geschikt voor webshops met een groot aantal producten. Heb je bijvoorbeeld meer dan 1.000 producten in je assortiment en wil je die goed onder de aandacht brengen? Dan maakt Shopping je dat gemakkelijker dan AdWords. Bovendien kun je rekenen op een zo hoog mogelijke click-trough-rate, wat betekent dat veel potentiële klanten doorklikken naar de pagina van jouw product. Tegelijkertijd kun je rekenen op een gemiddeld lagere prijs per klik in Google Shopping, dan wanneer je gebruik zou maken van AdWords voor dezelfde zoektermen.

Google Shopping
 

Wat is Google Shopping?

Google Shopping biedt je de mogelijkheid om te bieden op specifieke zoektermen, op basis waarvan je jouw producten kunt laten zien. Die producten verschijnen helemaal bovenaan in de zoekresultaten, nog voor het eerste organische resultaat. Je krijgt maximale aandacht voor je product, zelfs als je niet meteen de eerste plek bezet. In tegenstelling tot de rest van de pagina bieden de Google Shopping-advertenties de mogelijkheid om in de breedte te scrollen, zodat potentiële klanten daar gemakkelijk doorheen kunnen gaan.

Het is een ideale keuze voor webshops en offline winkels met een breed assortiment. Zodra je meer dan 1.000 producten aanbiedt valt het niet mee om daarvoor een compleet AdWords-account te beheren. Er gaat veel tijd en moeite in zitten, terwijl Google Shopping daarvoor over het algemeen veel beter geschikt is. Het maakt het gemakkelijker om het beheer te voeren en je hebt meer controle over bijvoorbeeld de uitstraling van de advertentie, eventuele kortingen en de elementen die je gebruikt voor je branding.


Hoe werkt het in de praktijk?

In de praktijk zijn het dus voornamelijk de grotere webshops die gebruik maken van Google Shopping. Heb je een kleiner assortiment? Ook dan kan het interessant zijn om er gebruik van te maken. Dat komt vooral door de mogelijkheid om helemaal bovenin de zoekresultaten te verschijnen. Je kunt daarmee werken aan je online branding, zodat je goed zichtbaar bent bij een zo breed mogelijke doelgroep. Je bouwt aan de bekendheid van je bedrijfsnaam, terwijl je ondertussen scherpe aanbiedingen voor de verschillende producten kunt laten zien.

Tegelijkertijd is Google Shopping populair bij winkels die zowel online als offline actief zijn. Je hebt de kans om de bekendheid van je bedrijfsnaam te vergroten, vooral als klanten je zowel in de winkelstraten als online kunnen tegenkomen. Wat dat betreft zijn er verschillende doelstellingen mogelijk, waarbij de directe conversies op basis van een lage kostprijs per klik natuurlijk het meest interessant zijn.


Google Shopping tips

Enthousiast over Google Shopping en benieuwd naar handige tips om daar optimaal gebruik van te maken? We zetten er een paar voor je op een rij:

  • Kwaliteit van de feed Het succes van Google Shopping en hoe het werkt hangt grotendeels af van de kwaliteit van de productfeed die je gebruikt. Zorg ervoor dat je die 100% optimaliseert en dat die volledig vrij is van fouten. Voeg alle belangrijke informatie van de producten toe. Want maak je een foutje? Dan bestaat het risico dat Google de shopping-advertenties niet of verkeerd zal laten zien.
  • Google Trusted Store Je hebt binnen Google Shopping de kans om een Google Trusted Store te worden. Het lijkt erop dat je daarmee meteen hoger scoort in de rangschikking, waardoor je de click-trough-rates eenvoudig kunt verhogen en je meer conversies behaalt.
  • Unieke productfoto’s Gebruik unieke productfoto’s voor Google Shopping. Op die manier ga je eenvoudig voorbij aan de stockphoto’s die je tegenkomt van Bol, Wehkamp en andere grote retailers in Nederland. Gebruik hoge kwaliteit foto’s zonder watermerken, zodat je daarmee een betrouwbare indruk kunt maken.

Verder is er natuurlijk sprake van een aantal ‘best practices’, aan de hand waarvan je eenvoudig ontdekt hoe het werkt. Let goed op de feed die je gebruikt en de kwaliteit van de productdata die je invoert. Je kunt daarmee zowel in positieve als negatieve zin het verschil maken. Zorg er tegelijkertijd voor dat je alle producten SEO-technisch optimaliseert voor de unieke productcategorieën. En organiseer je een groot evenement of kun je verwachten dat er bepaalde producten in het nieuws zullen komen? Daar kun je met Google Shopping heel handig op inspelen, om eenvoudig mee te liften op de publiciteit die er ontstaat.


Google Shopping vs. Google AdWords

Google Shopping biedt een aantal unieke kansen ten opzichte van Google AdWords. Dat is het advertentieprogramma van de zoekmachine, dat je in meer brede zin goed kunt gebruiken. Met Shopping heb je de mogelijkheid om per product of per productcategorie een specifieke budget op te geven. Je hanteert daarmee een vaststaand dagelijks budget, waarvoor je jouw producten onder de aandacht kunt brengen.

Het is niet nodig om te bieden op specifieke zoektermen, waarvoor je vervolgens advertenties zal moeten ontwikkelen. In plaats daarvan kun je de producten onder de aandacht brengen, op basis van de productdata die je daarvoor hebt ingevoerd in de feed.

Het grootste voordeel van Google Shopping is dat je daarmee de kans hebt om productfoto’s te laten zien. Je trekt daarmee veel aandacht, helemaal bovenaan de zoekresultaten. Met Google AdWords kan dat niet, omdat je daarmee alleen gebruik kunt maken van tekst in de advertenties.

Wil je meer weten over het gebruik van Google Shopping voor jouw website of de specifieke relatie met AdWords in jouw geval? Neem contact met ons op, dan vertellen we je daar graag meer over. We hebben veel ervaring met zowel Google Shopping als met Google AdWords, waardoor we de beiden goed voor je naast elkaar kunnen zetten.

Misschien ook interessant...