Interne links

Interne links: onmisbaar voor een goede SEO linkstructuur

Wat zijn interne links en waarom kun je daar niet omheen in een goede SEO strategie? Heel simpel: je bouwt daarmee aan de linkstructuur van de website. Het interne linkprofiel draagt bij aan de optimalisatie van je website voor de vindbaarheid. Je komt hoger in Google, door slim gebruik te maken van de links die je tussen pagina’s kunt toepassen. Je kunt linken van het ene artikel naar het andere of vanuit de ene productcategorie naar de andere. Op die manier draag je bij aan de online ervaring van bezoekers, waardoor je daar ook vanuit Google de waardering voor krijgt.

Dat is waar het altijd om zou moeten gaan, het bieden van de best mogelijke online ervaring. Dat is waar Google je voor waardeert, waardoor het interessant is om interne links toe te passen. Heb je een categorie met schoenen en zijn die onderverdeeld in herenschoenen en damesschoenen? Door daar interne links naartoe aan te brengen maak je het bezoekers gemakkelijker om dat te vinden wat ze zoeken. Dat draagt bij aan de betere online ervaring, zodat het van toegevoegde waarde is in de linkstructuur. De interne links dragen bij aan SEO, zodat je daarmee hoger in Google komt.

interne links
 

Hoeveel interne links heb je nodig?

Hoeveel interne links je nodig hebt valt niet te vatten in een specifieke richtlijn. Wel is het verstandig om per pagina maximaal gebruik te maken van 3 - 5 interne links naar andere pagina’s op de website. Je kunt bij relatief korte teksten (300 - 500 woorden) rekenen met zo’n 3 interne links, terwijl je er bij 1.000 woorden of meer zonder problemen 5 kunt verwerken. Zou je meer links toepassen? Dan bestaat het risico dat de bezoeker door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien is er dan nauwelijks sprake van linkwaarde, waardoor het van beperkte invloed is op je vindbaarheid op basis van SEO.

Andersom is het verstandig om per pagina op de website te bepalen hoe belangrijk je die vindt. Stel dat je een dienstenwebsite hebt met 3 diensten en een aantal landingspagina’s om de vindbaarheid te verbeteren. Zorg ervoor dat je vanuit die landingspagina’s en de diensten intern naar de diensten linkt. Op die manier voeg je meer links toe naar de dienstenpagina’s dan naar de landingspagina’s. Het geeft Google het signaal dat de dienstenpagina’s belangrijker voor je zijn, omdat die meer interne links hebben.

Je kunt voor de website een lijstje maken met de meest belangrijke pagina’s. Zorg ervoor dat die de meeste interne links ontvangen, vanaf de andere relevante pagina’s waar je gebruik van maakt. Op die manier kan Google eenvoudig achterhalen wat de belangrijkste pagina is voor een bepaalde zoekterm, om die te laten zien als er iemand naar zoekt.

Tip: gebruik je WordPress? In de Yoast-plugin kun je aangeven dat het gaat om Cornerstone-content. Doe dat voor de belangrijkste pagina’s, waar je de meeste interne links naar plaatst.

Er geldt wat dat betreft geen minimaal aantal links dat je ‘nodig’ hebt. Kijk vooral naar de verhouding interne links naar de verschillende pagina’s, om daarmee aan te geven welke pagina’s voor jou belangrijk zijn.


 

De voordelen van interne links: linkstructuur

Google bepaalt de waarde van content op een pagina aan de hand van een aantal verschillende factoren. Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

  • De geschreven content Goede content is onmisbaar voor goede zoekmachine optimalisatie. SEO draait steeds meer om content die het verschil maakt, door informatie te bieden waar bezoekers naar op zoek zijn. Zorg ervoor dat je een goed artikel schrijft of goede beschrijvende informatie biedt over een bepaald product. Tip: ook de lengte van een tekst is een indicatie voor de kwaliteit. Langere artikelen doen het goed voor long-tail zoektermen.
  • De externe links naar de pagina Google houdt nauwkeurig bij welke andere websites er linken naar een specifieke pagina. Dat is een belangrijk teken aan de wand dat er waarschijnlijk sprake is van interessante informatie. Het is met name de kwaliteit van de externe links die bepaalt welke waarde Google aan je pagina hecht.
  • Interne links naar de pagina Google houdt bij hoeveel interne links een pagina op je website ontvangt. Zorg voor een logische linkstructuur, waarmee je bezoekers helpt om de informatie te vinden waar zij naar op zoek zijn.

Een goede interne linkstructuur gaat uit van de manier waarop bezoekers zoeken naar jouw producten of diensten. En houdt er rekening mee waar zij de website binnenkomen, om ze vervolgens door te sturen naar de informatie die zij zoeken.

Gebruik de interne links om vanuit hoofdcategorieën naar subcategorieën te linken en ook andersom. En gebruik crosslinks bij categorieën waarin bezoekers op de ene plek binnen kunnen komen, terwijl ze misschien ook interesse hebben in een vergelijkbaar product of een alternatief. Zorg op die manier voor een linkstructuur die bezoekers daadwerkelijk helpt om een goede keuze te maken. De interne links zijn dan maximaal effectief en helpen de vindbaarheid van je website te verbeteren.


 

Interne links in WordPress

Maak je gebruik van WordPress? Dan zijn er plugins beschikbaar die er automatisch voor zorgen dat je relevante interne links toe kunt passen. Een goed voorbeeld daarvan is SEO Internal Links. Deze plugin zorgt ervoor dat je de linkstructuur min of meer automatisch kunt laten opstellen.

Houd er rekening mee dat de plugins automatisch links creëren. Wil je daar handmatig de controle over houden? Ga dan zelf na welke interne links je wilt toevoegen en gebruik die om aan te geven welke pagina’s op de website het meest belangrijk zijn.

Meer weten over de manier waarop wij interne links aanbrengen en wat we je daarover kunnen adviseren op basis van onze ervaring? Neem contact op, dan vertellen we je graag meer over onze werkwijze en de resultaten die we daarmee voor klanten bereiken.

Misschien ook interessant...