Linkbuilding tips: zo herken je het bureau waar je niet moet zijn
Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van de basis voor zoekmachine optimalisatie [link]. Het werkt als aanbevelingen tijdens een feestje of een verjaardag, waarbij je anderen vertelt over de bakker waar jij het liefst je brood haalt en de goede stukadoor die het plafond opnieuw voor je heeft afgewerkt.
Google meet die aanbevelingen en neemt die mee om jouw positie in de zoekresultaten te bepalen. Des te groter het aantal aanbevelingen van andere betrouwbare bronnen, des te beter je vindbaar zal zijn op belangrijke zoektermen. En die ‘betrouwbare bronnen’, dat is waar het bij veel bureaus mis gaat. Het is niet zo moeilijk om veel links te verzamelen, er zijn complete pakketten met honderden links beschikbaar voor een paar euro. Het is de kunst om waardevolle links te verzamelen, of een bureau te vinden dat dit voor je kan doen.
Wat is linkbuilding?
Linkbuilding maakt onderdeel uit van de 3 belangrijke factoren voor goede vindbaarheid, op basis van organische optimalisatie (SEO). Het gaat om:
- Techniek van de website
- Content die je publiceert
- Linkbuilding voor pagina’s en jouw website
Met linkbuilding werk je aan een online linkprofiel. Intern en extern. Google gebruikt die beide linkprofielen om je online autoriteit vast te stellen. Een website waar veel andere betrouwbare websites naartoe linken ziet Google als waardevoller en een grotere online autoriteit. Daarvoor ontvang je een beloning, in de vorm van hoge posities voor de belangrijke zoektermen.
Het externe linkprofiel bestaat uit alle links vanaf andere websites, naar die van jou. Zodra een online marketingblog zoals FrankWatching een link plaatst naar onze website Rolent.nl draagt dat direct bij aan de waarde van ons externe linkprofiel. En als we zelf een link plaatsen naar de basis van zoekmachine optimalisatie zoals in de eerste zin van dat artikel, dan draagt dat bij aan de waarde van het interne linkprofiel. We sturen een beetje van de SEO-waarde van deze pagina door naar de pagina over de basis van zoekmachine optimalisatie. Zoals FrankWatching een beetje van de SEO-waarde doorstuurt naar onze website.

Zelf werken aan je linkbuilding
Wil je zelf werken aan je linkbuilding, aan de hand van een paar tips? Daarvoor heb je een paar verschillende mogelijkheden:
- Schrijf je website in bij directories De traditionele manier om links te verzamelen. Schrijf je in bij startpagina’s en overzichtspagina’s, maar alleen als ze relevant zijn voor je branche.
- Ruil links met andere websites Links ruilen voor je linkbuilding is een goed idee, mits je ook hier rekening houdt met je eigen branche. En probeer websites te vinden met minimaal de SEO-waarde zoals je die zelf hebt opgebouwd.
- Schrijf gastblogs voor andere websites Een handige tip op aan je linkbuilding te werken, met waardevolle blogs die je schrijft voor andere websites. In ruil voor een link naar jouw website.
- Gebruik sociale media Deel de artikelen die je schrijft of acties die je organiseert. En verleid volgers om links te plaatsen naar je content, zodat je werkt aan je linkprofiel.
Absolute no-go’s: belangrijke tips
Besteed je de linkbuilding liever uit aan een bureau? Dat scheelt je veel werk en helpt je te profiteren van belangrijke expertise en ervaring. Tenminste, als je wegblijft bij de absolute no-go’s op dit gebied:
- Linkpakketten De makkelijkste manier om snel 100 of meer links te verzamelen. En ook de minst waardevolle en zelfs de meest schadelijke. Google heeft dit sinds de Pinguin-Update van het algoritme steeds beter in de gaten, waardoor de betaalde linkpakketten bij goede bureaus volledig uit de gratie zijn.
- Betaalde links op blogs Voor Google moeilijker te herkennen dan de linkpakketten, maar daardoor niet minder schadelijk. Een onnatuurlijke vorm van linkbuilding, waardoor Google daar kritisch op is. Ruil waardevolle artikelen voor een link op een blog, in plaats van daar €50 of een hoger bedrag voor te betalen.
- Alleen maar follow-links Een natuurlijk linkprofiel van een website bestaat uit een combinatie van follow- en no-followlinks. Zorg dus voor een combinatie van de beiden, in plaats van een profiel met alleen maar (kunstmatig verkregen) follow-links.
Bureaus die je beloven binnen korte tijd ‘gegarandeerd’ op de eerste positie te staan voor jouw belangrijke [zoektermen] zouden een belletje moeten doen laten rinkelen. Het risico bestaat dat ze daarvoor gebruik maken van linkpakketten, betaalde links op blogs en alleen maar follow-links. Dat lijkt in eerste instantie een interessante zet, maar brengt je gemakkelijk in de problemen zodra het Google algoritme je op de korrel krijgt.
Linkbuilding bureau kiezen: herken de specialist
Ga in plaats daarvan op zoek naar een linkbuilding bureau dat je concrete tips kan geven en je goed kan uitleggen hoe het zelf werkt aan je linkprofiel. Bijvoorbeeld door als een lobbyist goede contacten te onderhouden met andere blogs bij jou uit de branche. Om op een waardevolle manier links te kunnen ruilen en bijvoorbeeld blogartikelen aan te bieden in ruil voor een link naar de eigen website. Dat kost meer tijd (en geld), maar helpt je te werken aan een natuurlijk en waardevol linkprofiel. Dat betaalt zich op de lange termijn altijd uit, want op die manier zorg je voor natuurlijke linkbuilding die samen met de goede website-techniek en de juiste content op de website bijdraagt aan een betere vindbaarheid.
En vraag het linkbuilding bureau bovendien naar hun strategie voor zowel de externe links als de interne links. Met name bij veel blogartikelen, landingspagina’s of hoofd- en subcategorieën van een webshop is het belangrijk om de interne linkstructuur goed op orde te maken. Link de belangrijkste pagina’s uit elkaar en zorg ervoor dat uit het interne linkprofiel blijkt welke pagina’s het meest belangrijk zijn voor de specifieke zoektermen.
Op die manier zorg je voor natuurlijke linkbuilding, die op een krachtige manier bijdraagt aan je online vindbaarheid. Organisch, waarmee je door middel van SEO goed scoort op de gratis posities voor de zoektermen die jou doelgroep bereikt. Door daarmee zelf aan de slag te gaan of een bureau in te schakelen, waarbij je kritisch bent op de no-go’s in dit vakgebied.