Meta titels

SEO titels en meta beschrijvingen: zo optimaliseer je in 2018 voor Google [update]

De SEO titel en meta beschrijving, ze staan ook wel bekend als de meta titels en de SEO description. Belangrijke onderdelen van de pagina, om die voor Google te optimaliseren. Aan de hand van onze handige tips, bijvoorbeeld voor de ideale lengte.

Update: Google heeft besloten om meer ruimte te bieden voor meta beschrijvingen en SEO titels. Ze mogen in 2018 langer zijn dan voorheen, dus maar daar gebruik van om bezoekers optimaal te verleiden jouw pagina aan te klikken.

De meta-data van een pagina bestaat uit een SEO titel en een meta beschrijving. Samen met de URL van de pagina, die het CMS in de meeste gevallen automatisch genereert op basis van de titel (H1) van de pagina die je kiest.

 

(SEO) Titel van de pagina

De SEO titel van de pagina mag afwijken van de H1 die je gebruikt. Dat is zowel voor categoriepagina’s, dienstenpagina’s als voor blogartikelen en landingspagina’s interessant. We zetten een paar voorbeelden voor je op een rij, met tips hoe je dat kunt aanpakken:

  • H1: SEO titels en meta beschrijvingen: zo optimaliseer je in 2018 voor Google [update] SEO titel: SEO titels en meta beschrijvingen: optimaliseren in 2018
  • H1: Damesschoenen SEO titel: Damesschoenen: uitgebreid assortiment | [webshopnaam]
  • H1: Online marketing bureau SEO titel: Online marketingbureau: 10 jaar ervaring | [bureaunaam]

Zoals je ziet heb je in de SEO titel van de pagina meer ruimte. Die ruimte kun je benutten om aanvullende informatie aan te bieden, waarmee je de bezoeker verleidt om jouw pagina aan te klikken. Door aan te geven dat je het meest uitgebreide assortiment biedt of dat je al 10 jaar ervaring hebt. En plaats je een blogartikel met een lange H1? Voorkom met de SEO titel dan dat deze wordt afgekapt, door een kortere versie te gebruiken.

In de SEO titel bij de meta description is het verstandig om in ieder geval de hoofdzoekterm van de pagina te verwerken. Gebruik die zo ver mogelijk vooraan in de titel voor SEO. Op die manier pakt Google deze zo goed mogelijk om, om na te gaan waar de pagina over gaat. Indien daar ruimte voor is kun je ook proberen 1 of 2 aanvullende zoektermen te verwerken. Gebruik achteraan in de titel de ruimte om aan te geven welke website of welk merk je bent, mits je daarmee enige autoriteit hebt opgebouwd.

seo titels en meta omschrijvingen  

Meta description optimaliseren voor Google

En dan door naar de meta description of meta omschrijving. Dat is het stukje tekst onder de SEO titel en de URL, binnen de zoekresultaten zoals je die in Google ziet (op de Search Engine Result Page, SERP). De combinatie van de titel, URL en de beschrijving hebben het doel om de bezoeker te verleiden de specifieke pagina te bezoeken. Grijp die kans, voor een geoptimaliseerde omschrijving te plaatsen.

Je kunt de meta description optimaliseren voor Google door de hoofdzoekterm daarin opnieuw voor te laten komen, bij voorkeur vooraan. En gebruik vervolgens 1 - 2 aanvullende zoektermen, want daarvoor heb je voldoende ruimte. Op die manier laat je Google ook vanuit de meta-data zien waar de pagina over gaat.

Tegelijkertijd is het de kunst om de meta-description zo overtuigd mogelijk te maken. Houd rekening met de 9 andere meta’s op de pagina met zoekresultaten, die ook proberen de bezoeker te verleiden hun pagina te bezoeken. Probeer jezelf te onderscheiden, door aan te geven waarom jouw pagina de moeite waard is. Benadruk opnieuw het grootste aanbod voor een webshop, jouw specifieke ervaring of maak alvast nieuwsgierig naar de inhoud van een blogartikel.

 

Update: hoe lang moet de meta omschrijving in 2018 zijn?

Lange tijd bood Google 156 karakters ruimte om een meta-omschrijving of een description te maken. Sinds 2018 is daar verandering in gekomen, waardoor we tegenwoordig nieuwe richtlijnen gebruiken. De ideale lengte voor de SEO titel en meta omschrijving:

  • Titel Desktop: 70 karakters Mobiel: 180 karakters
  • Description Desktop: 320 karakters Mobiel: 210 karakters

Wil je de pagina optimaliseren voor zowel de desktop als mobiele browsers? Dan kun je het best 70 karakters aanhouden voor de titel, met 210 karakters voor de description. Op die manier val je in de beide gevallen netjes binnen de limieten, waardoor je zeker weet dat Google alles laat zien dat je neer wilt zetten.

Tip: wil je de ideale lengte voor jouw meta-data testen? Gebruik de SERP Preview Tool van Portent.

Experimenteer met de verschillende lengtes en zorg er binnen de ruimte die je hebt voor dat je een verleidelijke tekst gebruikt, waarin je ook de zoektermen verwerkt. Op die manier werk je met de meta-data aan SEO, door je te houden aan de lengte en gebruik te maken van de handige tips die er beschikbaar zijn.

 

Handige plugin voor WordPress: Yoast

Gebruik je WordPress? Dan hoef je de SEO titel en de meta beschrijving niet op voorhand te maken, want dat kan dankzij een handige plugin gewoon in het CMS zelf. Je kunt daar de Yoast Plugin voor SEO voor gebruiken. Het voegt een element toe onder de berichten of de pagina’s waar je aan werkt. Daar heb je de mogelijkheid om de SEO titel en de meta description in te vullen. Bovendien meet je op die manier automatisch het aantal karakters dat je gebruikt, waardoor je netjes binnen de gestelde limieten kunt blijven.

Wij helpen je graag ook in 2018 jouw SEO titels en meta omschrijvingen te optimaliseren voor Google. Op die manier haal je alles uit de content op de pagina, voor een optimale vindbaarheid. Met meta omschrijvingen die bijdragen aan de vindbaarheid en er ondertussen voor zorgen dat je bezoekers verleidt om jouw pagina aan te klikken.

Misschien ook interessant...