Social media

Een groot SEO-misverstand: over de échte invloed van sociale media

Sociale media hebben geen directe invloed op Search Engine Optimization (SEO). En daarmee is een belangrijk misverstand meteen uit de wereld geholpen. Het zijn niet zelden zelfverklaarde ‘online marketing specialisten’ en andere kundigen uit de online wereld die anders beweren. Zij stellen dat activiteiten op sociale media de vindbaarheid verbeteren en invloed hebben op SEO.

Dat is gedeeltelijk waar, maar daardoor ook gedeeltelijk niet waar. Het klopt dat activiteiten op de sociale media de vindbaarheid kunnen verbeteren. Tegelijkertijd heeft het geen invloed op SEO, omdat het niet bijdraagt aan de zoekmachine optimalisatie. Per definitie hebben de sociale media geen invloed op de on-page optimalisatie, want LinkedIn, Twitter, Facebook, Google+ en andere sociale media hebben hun eigen platform waar de content staat. Tegelijkertijd worden alle uitgaande links automatisch aangemaakt als no-follow links, waardoor Google ze ook niet meeneemt in het (externe) linkprofiel. Dat betekent dat er geen directe invloed is op SEO.

Tip: met name Google+ wordt vaak genoemd in relatie tot SEO. Artikelen delen via dit netwerk zou leiden tot betere vindbaarheid, met name vanwege de links naar de eigen website. Dat is nooit aangetoond en is voorlopig dus een fabel.

 

Geen invloed op de PageRank

Hoe komt het dat de sociale media wel de vindbaarheid kunnen verbeteren, maar geen directe invloed hebben op SEO? Dat heeft te maken met het feit dat LinkedIn, Twitter, Facebook, Google+ en andere media geen invloed hebben op de PageRank van een website of een pagina.

Dat verdient enige uitleg, want PageRank is het systeem dat Google gebruikt om pagina’s te rangschikken bij zoektermen. Een hogere waarde van de pagina draagt bij aan een betere vindbaarheid op een specifieke zoekterm. Activiteiten op sociale media dragen daar op geen enkele manier aan bij.

social media   

Beter vindbaar dankzij de sociale media

Toch is het wel een goed idee om activiteiten op de sociale media te ontplooien, om de vindbaarheid te verbeteren. SEO richt zich op de waarde van de eigen website, maar vindbaarheid gaat over iets breders dan dat. Het gaat om de online aanwezigheid en activiteiten, waartoe ook de activiteiten op de sociale media behoren. Door regelmatig artikelen te plaatsen op LinkedIn en daarmee discussies los te maken is er wel degelijk sprake van invloed. Die Google opmerkt en op waarde schat, om aan de hand daarvan de vindbaarheid te realiseren.

Kort door de bocht kijkt Google goed naar welke personen en bedrijven veel in opspraak zijn via de sociale media. Met likes op Facebook, commentaren op LinkedIn en bijvoorbeeld met retweets op Twitter. In dat geval gaat de zoekmachine er namelijk vanuit dat het gaat om iemand die iets interessants te melden heeft. Of dat het gaat om een bedrijf met online autoriteit, waar anderen naar kijken als ze hun strategie of plannen bepalen.

Op die manier hebben de sociale media dus invloed op de vindbaarheid, al is er nog steeds geen sprake van SEO. Het is belangrijk om binnen de vindbaarheid onderscheid te maken tussen optimalisatie van de eigen website (intern en extern) en de optimalisatie van de volledige online aanwezigheid. Met name de sociale media zijn een voorbeeld van een factor waarop je minder invloed hebt, maar waarbij je afhankelijk bent van hoe anderen op je reageren of je noemen in hun commentaren.

 

Geen directe invloed op concrete SEO

De sociale media hebben dus geen directe invloed op je concrete SEO. Maar, hoe zorgen ze er dan toch voor dat je beter vindbaar wordt? We zetten 2 mogelijkheden op een rij:

  • Meer bereik voor je website Volgers en hun volgers krijgen jouw artikelen en updates te zien, waardoor je eenvoudig werkt aan het bereik van je blog, website of een ander medium. Zodra jouw volgers een artikel liken of delen creëren zij meer bereik, waardoor je op basis van een olievlek de kans hebt om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Als vervolgens hun volgers en de volgers daarvan de link aanklikken verzamel je eenvoudig meer bezoekers naar je website. Er ontstaat ‘buzz’, die Google opmerkt en waardeert. Tip: lukt het je om nieuwe bezoekers te verleiden een link naar jouw artikel te plaatsen op hun website? Dat draagt bij aan SEO, waardoor de sociale media een indirect effect kunnen hebben.
  • Pagina’s laten indexeren Daarnaast gebruikt Google de sociale media om nieuwe pagina’s op websites te ontdekken. De crawler downloadt doorlopend het complete internet, om nieuwe pagina’s te ontdekken en die op te nemen in de zoekresultaten. Met name bij periodieke blogs zijn de sociale media een handig hulpmiddel. Google volgt de links die er worden geplaatst, om de pagina op je website te bezoeken en die te indexeren. Op die manier slaagt de zoekmachine erin om artikelen die je publiceert binnen zeer korte tijd op te nemen in de zoekresultaten. Het artikel zelf draagt bij aan je SEO, maar het zijn de sociale media die er indirect voor zorgen dat Google het oppakt en het effect gaat krijgen.

Wat dat betreft zijn de sociale media belangrijk, maar hebben ze geen direct effect op SEO. In plaats daarvan zorgen ze ervoor dat er buzz ontstaat en kunnen ze bijdragen aan SEO, door middel van een indirect effect. Het is belangrijk om de directe en de indirecte effecten uit elkaar te houden. Op die manier ontdek je bijvoorbeeld dat het geen zin heeft om dagelijks een link naar je website op de sociale media te plaatsen, behalve als het gaat om artikelen die je met de doelgroep wilt delen.

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat verspreiding via de sociale media dus wel kan bijdragen aan de vindbaarheid. Dankzij betere online zichtbaarheid en de mogelijkheid om volgers te verzamelen. Een grote groep volgers die artikelen leest, liket en deelt draagt op die manier bij aan een goede vindbaarheid. Het is daarom de moeite waard om naast de eigen website ook de sociale media doorlopend bij te houden en te optimaliseren.