SSL-certificaten

SSL-certificaten: waarom heb je die nodig?

Een SSL-certificaat, wat is dat en waarom heb je dat nodig voor je website? Het is een bestand dat een betere beveiliging van jouw website mogelijk maakt, waarmee je netjes voldoet aan de strenge richtlijnen die er online tegenwoordig gelden.

Je herkent het gebruik van een SSL-certificaat aan het groene slotje of de groene tekst in de adresbalk in de browser, zoals Chrome, Internet Explorer of Safari. Die groene kleur geeft aan dat er sprake is van een veilige verbinding. Dat is prettig voor de bezoeker van de pagina en de website, net als voor jou als eigenaar. Google waardeert die extra laag beveiliging en beloont je daarvoor met een positie hoger in Google. Sterker nog, de zoekmachine zal hier steeds meer waarde aan gaan hechten en op die manier websites die er nog geen gebruik van maken motiveren om dat wel te gaan doen.

SSL-certificaat


Wat is een SSL-certificaat?

Wat is een SSL-certificaat? Het is een bestand dat een beveiligde sleutel koppelt aan de connectie van de website. Dat maakt het mogelijk om gegevens live te coderen en beveiligd te bewaren, waardoor anderen de informatie niet zomaar kunnen onderscheppen. Het voorkomt uitleggen van login- en betalingsgegevens, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens en persoonsgegevens.

In technische zin staat SSL voor Secure Sockets Layer. Er is sprake van een beveiligde laag tussen de server en de internetbrowser, om gegevens veilig op te kunnen slaan. Dat gebeurt via het HTTPS-protocol van de browser, via poort 443. Houd er rekening mee dat je de keuze hebt uit verschillende soorten SSL-certificaten, die ook zo hun eigen kosten kennen:


  • Single Domain SSL-certificaat De meest gebruikte variant met ook de minste kosten. Te gebruiken voor maximaal 1 domein of subdomein. Dat betekent dat je bijvoorbeeld het hoofddomein kunt beveiligen, maar dat de HTTPS-beveiliging dan niet geldt voor eventuele subdomeinen waar je gebruik van maakt.
  • Wildcard SSL-certificaat Een certificaat voor zowel het hoofddomein als alle subdomeinen waar je gebruik van maakt. Een certificaat met meer kosten, omdat er sprake is van meer beveiliging in de breedte.
  • Extended Validation (EV) SSL-certificaat Dit type SSL-certificaat werkt hetzelfde als een Single Domain SSL-certificaat, maar voegt daar extra informatie aan toe. De adresbalk wordt in verschillende browsers groen gemaakt en creëert meer vertrouwen dan alleen het groene slotje. Let op: om dit certificaat te verkrijgen zal er een uitgebreide bedrijfscheck plaatsvinden. De aanbieder controleer de KvK-gegevens en zal telefonisch contact opnemen.
  • Multi Domein SSL-certificaat Een SSL-certificaat om meerdere domeinen te beveiligen op basis van HTTPS. Vooral interessant voor bedrijven die in meerdere landen actief zijn en daarvoor meerdere domeinen gebruiken. Hier zijn ook de meeste kosten aan verbonden.

Google en online veiligheid

Benieuwd waarom een SSL-certificaat belangrijk is voor je website? Dat heeft vooral te maken met de ultieme doelstelling van de zoekmachine. Die wil zorgen voor een zo optimale online ervaring voor bezoekers. Dat betekent in de praktijk dat zij snel de informatie moeten vinden die zij zoeken en dat ze die veilig moeten kunnen bekijken. Die veiligheid kun je op een aantal manieren garanderen, waaronder met een SSL-certificaat.

Het is daarom de moeite waard om kosten te maken voor een dergelijk certificaat. Je zorgt er daarmee voor dat je op een veilige manier om kunt gaan met de gegevens van gebruikers en dat je daarnaast voldoet aan de meest actuele richtlijnen van zoekmachines zoals Google. Op die manier kom je hoger in Google, door de techniek goed in orde te maken.

Kijk goed naar de verschillende type certificaten die er beschikbaar zijn. Het maakt voor Google niet uit welke variant je gebruikt. Een Single Domain SSL-certificaat brengt de minste kosten met zich mee, maar voldoet netjes aan de richtlijnen die de zoekmachine daarvoor heeft opgesteld. Je zorgt voor een extra beveiligde laag tussen de server en de browser van de gebruiker, waardoor er sprake is van goede beveiliging. Persoonlijke gegevens en betalingsgegevens zijn niet zomaar meer te onderscheppen, waardoor je de veilige online omgeving kunt creëren waarvan sprake moet zijn.


Waarom is een SSL-certificaat onmisbaar?

De kosten die je maakt voor een SSL-certificaat verdienen zich gemakkelijk terug. Je zorgt eenvoudig voor een betere vindbaarheid in Google en andere zoekmachines. En daarnaast bescherm je de gegevens van gebruikers, zodat je een belangrijke stap zet om netjes te voldoen aan de nieuwe AVG-wetgeving die in mei 2018 van kracht is geworden. Je dient er als website alles aan te doen om de gegevens van klanten zo goed mogelijk te beschermen en beveiligen. Dat kan op basis van het HTTPS-protocol, waar je met dit type certificaat gebruik van kunt maken. Belangrijk als klanten online betalingen doen, maar ook als ze een contactformulier gebruiken om een aanvraag te doen.

De verwachting is dat Google en andere zoekmachines steeds meer waarde zullen gaan hechten aan het SSL-certificaat. Sterker nog, in Google Chrome is sinds enige tijd al een waarschuwing zichtbaar voor websites die hier geen gebruik van maken. De browser geeft aan dat er sprake is van een mogelijk onveilige website, waardoor de ervaring niet bijdraagt aan een positieve beoordeling van de informatie die je online presenteert. Houd daar rekening mee en maak de kosten voor een SSL-certificaat om bezoekers online de beste ervaring te kunnen bieden.

De vraag waarom een SSL-certificaat een goede keuze is kent wat dat betreft meerdere antwoorden. Ten eerste helpt het de beveiliging van de website en de verbinding op orde te brengen, zodat je daar geen omkijken naar hebt. Daarnaast zorg je er met het certificaat voor dat je netjes voldoet aan de richtlijnen van zowel Google als andere zoekmachines. Je kunt hoger in Google komen, ten opzichte van websites die er geen gebruik van maken.

Benieuwd welk type SSL-certificaat voor jou het best geschikt is? Neem contact met ons op, dan leggen we je de verschillen uit en helpen we je graag een goede keuze te maken.

Misschien ook interessant...