Voorkom trage laadtijden: test je websitesnelheid en 4 tips voor kortere laadtijden
Jouw website snelheid optimaliseren? Een korte laadtijd van de website brengt je hoger in Google, omdat de zoekmachine gebruikers de best mogelijke online ervaring wil bieden. Lange laadtijden passen daar niet bij, waardoor het belangrijk is om daarmee aan de slag te gaan.
Je kunt online gratis de laadsnelheid bij Google testen, door middel van een eenvoudige tool. Blijkt dat je website nog iet optimaal scoort? We zetten een paar handige tips voor je op een rij om de snelheid te verbeteren. Belangrijk, omdat het van invloed is op je online vindbaarheid op de belangrijkste zoektermen.
Laadtijd van de website testen bij Google
Jouw website snelheid testen bij Google? Gebruik daarvoor de handige PageSpeed Insights-tool. Gratis beschikbaar en eenvoudig in het gebruik. Het is voldoende om de URL van jouw website in te voeren en op ‘Analyseren’ te klikken.
Let op: zorg ervoor dat je de URL exact overneemt. Let op het verschil tussen http en https, zodat je de juiste versie van je website test. En test met of zonder ‘www’, afhankelijk waar je gebruik van maakt.
Tip: zeker zijn van de juiste URL om te testen? Surf naar je eigen website. Kopieer de link uit de adresbalk in de Google PageSpeed Insights-tool, zodat je zeker weet dat je daarmee geen fouten maakt.
Je kunt dan zelf de website snelheid testen bij Google, waarvoor je twee scores ontvangt. Eentje voor mobiel gebruik en eentje voor de desktop. De eerste geeft aan hoe de laadtijd scoort op mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets. Die waarde wordt steeds belangrijker, vooral al een groot deel van jouw bezoekers daarvoor een mobiel apparaat gebruikt. De laadtijd voor de desktop laat iets meer speling toe, bijvoorbeeld om op die schermen gebruik te maken van (geoptimaliseerde) foto’s.

Meer snelheid: hoger in Google
Het testen bij Google is een goede eerste stap, maar waarom is de website snelheid eigenlijk zo belangrijk? Dat heeft te maken met de overkoepelende doelstelling van de zoekmachine. Google wil haar gebruikers de beste online ervaring bieden. Dat betekent dat de zoekresultaten de pagina’s tonen met de beste en meest waardevolle informatie, op basis van een geavanceerd algoritme. In dat algoritme houdt de zoekmachine ook rekening met de laadsnelheid van een website. Hoe frusterend is het immers om een website aan te klikken die er vervolgens langer dan 3 seconden over doet om de informatie die je zoekt te laten zien?
Door de laadtijd van je website te beperken optimaliseer je voor Google. In de technische zin van SEO, voor een betere organische vindbaarheid. Je bent met een korte laadtijd beter vindbaar op de belangrijkste zoektermen, zodat je hoger in Google komt.
4 tips voor kortere laadtijden
Uiteraard kun je de website snelheid op tal van manieren verbeteren. Wij zetten 4 handige tips voor je op een rij, waarmee je meteen aan de slag kunt:
- Schrijf een schone code
- Verwijder onnodige plugins
- Verklein belangrijke afbeeldingen
- Gebruik plugins om de laadtijd te optimaliseren
Uiteraard is dit niet de volledige lijst, maar biedt het een goede start. Denk aan de laadtijd van je website als een doorlopend proces, om er steeds een nieuw record mee te kunnen zetten. Op basis van nieuwe technieken en belangrijke innovaties, die doorlopend om je aandacht vragen om hoger in Google te komen.
1. Schrijf een schone code
Optimaliseer de website snelheid door ‘schone code’ te schrijven. Dat betekent dat de code voor jouw website alleen de elementen zou moeten bevatten die je nodig hebt om die te laten werken. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want bijvoorbeeld CMS-systemen zoals WordPress en Joomla bevatten allerlei functies die je mogelijk helemaal niet gebruikt.
Probeer een schone HTML-code en een schoon CSS-bestand te gebruiken. En heb je daar zelf onvoldoende kijk op? Vraag een webbouwer om dit voor je aan te pakken. Laat bij voorkeur een custom-made template ontwikkelen op basis van het thema voor het CMS dat je gebruikt. Op die manier kun je met de websitebouwer overleggen welke functies je wenst. En welke code er dus weg kan blijven om die zo schoon mogelijk te gebruiken.
2. Verwijder onnodige plugins
Gebruik je een CMS met handige plugins? Voor jou heel gemakkelijk, maar ook een risico voor de laadsnelheid van de website. Vooral als je gebruik maakt van extra plugins die je wellicht niet eens nodig hebt. Kijk kritisch naar de plugins en probeer er zoveel mogelijk te verwijderen. Uiteraard na een back-up, zodat je ze altijd terug kunt zetten indien je iets te fanatiek aan de slag blijkt te zijn gegaan.
Tip: plugins vormen een groot risico op malware en andere problemen. Onnodige plugins verwijderen levert dus meer op dan een korte laadtijd van de website.
3. Verklein belangrijke afbeeldingen
Afbeeldingen zijn vaak funest voor een hoge website snelheid. Zoals uit het testen bij Google ook zal blijken vragen afbeeldingen erom geoptimaliseerd te worden. Zorg ervoor dat afbeeldingen niet meer pixels bevatten dan het benodigde formaat om die op een desktop-scherm scherp te laten zien. Geoptimaliseerde, verkleinde of zelfs verwijderde afbeeldingen verkorten de laadtijd van de website enorm. Kijk kritisch naar de afbeeldingen die je hebt staan, om te bepalen welke je echt nodig hebt om de website goed te laten werken.
4. Gebruik plugins om de laadtijd te optimaliseren
Heb je de onnodige plugins verwijderd? Dan is het verstandig om er één of een paar aan toe te voegen, die je helpen de laadsnelheid te optimaliseren. Een goed voorbeeld is de WordPress Super Cache-plugin. Daarmee kun je de website snelheid behoorlijk verhogen, door gebruik te maken van caching. De plugin zorgt ervoor dat je gebruik maakt van het cachegeheugen, om jouw website sneller te laten laden. En vind je het lastig om dat zelf in te stellen? Ervaren webbouwers kunnen je uitstekend helpen om de laadsnelheid te optimaliseren, zodat je hoger komt in Google op basis van uitstekende techniek voor jouw website.