Basis zoekmachine optimalisatie: hoger in Google met tips en uitleg
De basis van zoekmachine optimalisatie, waar bestaat die uit? Het gaat in de basis om het optimaliseren van de website, zodat zoekmachines die zo hoog mogelijk rangschikken tussen de zoekresultaten. Het helpt je, kort door de bocht, hoger in Google te komen.
We delen handige tips om je vindbaarheid te verbeteren en geven uitleg over de belangrijke factoren. Dit doen we door Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA) van elkaar te onderscheiden. En door duidelijk te schetsen welke visie Google heeft op de basis voor zoekmachine optimalisatie. Aan de hand van de effecten van de websitetechniek, online autoriteit en on-page content. De ideale basis om de vindbaarheid van de website te verbeteren, samen met een bureau dat begrijpt wat er moet gebeuren.

SEO en SEA: de verschillen
SEO en SEA zijn beiden onderdeel van online marketing. Deze termen worden vaak door elkaar gehaald, dus tijd om ze eens op een rijtje te zetten:
- SEO Staat voor Search Engine Optimization en heeft betrekking op de organische optimalisatie van techniek, autoriteit en content. SEO is gericht op de hoogste gratis posities in de zoekresultaten, door de bezoeker een zo goed mogelijk antwoord te bieden op de zoekopdracht.
- SEA Staat voor Search Engine Advertising en heeft betrekking op betaalde zichtbaarheid en vindbaarheid. SEA is gericht op de hoogste betaalde posities in de zoekresultaten, door het hoogste bod te doen op de beschikbare plaatsen om een specifieke doelgroep te bereiken.
We richten ons in dit artikel op SEO. Vanuit de basis voor zoekmachine optimalisatie, voor een beter begrip van de manier waarop zoekmachines websites rangschikken. En hoe je er zelf voor zorgt dat je hoger in Google kunt komen.
Zoekmachine optimalisatie door de ogen van Google
Google rangschikt websites met als doel de meest waardevolle bovenaan te zetten. Google heeft als wens de gebruiker de best mogelijke ervaring te bieden. De informatie moet kloppen, antwoord geven op de vraag en bovendien snel beschikbaar zijn.
Om dat voor elkaar te krijgen maakt de zoekmachine gebruik van een uitgebreid algoritme. Met tal van factoren, die volgens Google bijdragen aan de best mogelijke ervaring voor de gebruiker. Je kunt dan denken aan een snelle laadtijd van de website (wie houdt er van wachten?), links vanaf andere websites naar interessante pagina’s en content die de juiste zoektermen bevat.
Een goed begrip van de basis van zoekmachine optimalisatie begint daarom met een plek op de stoel van Google. Welke website zou jij immers bovenaan zetten en tonen aan je gebruikers? Is dat een snel ladende website met goede content waar anderen naar verwijzen? Of een willekeurige andere website met wollige content die wat meer tijd nodig heeft om te laden? Dan is de keuze snel gemaakt, dus zorg ervoor dat je denkt als Google en op basis daarvan zorgt voor de zoekmachine optimalisatie. Doe dit voor specifieke pagina’s, maar kijk ook naar de website als geheel.
Uitleg: over techniek, autoriteit en content
Het algoritme dat Google gebruikt bevat meer dan 200 factoren, die allemaal van invloed zijn op de vindbaarheid. Grofweg kunnen we die factoren indelen in 3 belangrijke pijlers:
- Techniek Zoekmachines meten belangrijke technische gegevens van jouw website. Zoals de laadtijd, net als de gebruikte code om de pagina’s op te bouwen. Des te korter de laadtijd en des te ‘schoner’ de code, des te beter de gebruikservaring zal zijn. En des te hoger de website dus in de zoekresultaten verschijnt.
- Autoriteit Links vanaf andere websites naar die van jou dragen bij aan je online autoriteit. Zoals mond-tot-mond-reclame op een verjaardag of een feestje, maar dan online. Met meer waarde voor links vanaf andere websites met veel waarde, op basis waarvan Google het externe linkprofiel en de online autoriteit beoordeelt. Tip: ook de sociale media spelen hierin een rol. Zodra je veel likes, volgers en mentions verzamelt draagt dat bij aan de ‘buzz’ en vervolgens je online autoriteit.
- Content Unieke, waardevolle en informatieve content draagt bij aan de basis voor zoekmachine optimalisatie. Websites die bezoekers kort en bondig de beste informatie bieden scoren het best in Google’s visie.
Met name op de content die je publiceert heb je veel invloed. Zorg voor een duidelijke beschrijving van je diensten of producten. Waarbij je rekening houdt met belangrijke zoektermen, maar waarin je vooral de informatievoorziening naar klanten voorop stelt. Zoals je ook een persoonlijk gesprek in zou gaan, waarbij je niet iedere alinea de belangrijkste zoektermen stuk voor stuk herhaalt.
Let op: sinds Google gebruik maakt van het nieuwe Hummingbird-algoritme slaagt de zoekmachine er veel beter in om synoniemen te herkennen en op basis van semantische samenhang te begrijpen waar een tekst over gaat. De zoekmachine ziet aan termen zoals ‘poten’ en ‘leer’ dat je het hebt over een bank om op te zitten, in plaats van een bank waar je geld heen kunt brengen of kunt lenen. Optimaliseer content voor onderwerpen in plaats van voor specifieke zoektermen. Dit kun je doen door synoniemen te gebruiken, zodat de semantische samenhang wordt verbeterd.
Wij verbeteren je resultaten in 
Basis zoekmachine optimalisatie: hoger in Google met een bureau
Op zoek naar tips voor de basis van zoekmachine optimalisatie en daarvoor graag aan de slag met een ervaren bureau? Wij weten dankzij onze ervaring wat erbij komt kijken. We kunnen je uitleg geven over websites en vindbaarheid. Daarnaast kunnen we je ook grafische diensten en onderhoud aanbieden.
Wil je meer tips of uitleg, bijvoorbeeld op het gebied van techniek, online autoriteit of de content die je publiceert? We gaan graag met je in gesprek over de basis voor zoekmachine optimalisatie en hoe je daar je voordeel mee kunt doen. Binnen de huidige website of door een nieuwe website te laten maken. Volgens state-of-the-art technieken en op basis van de laatste Google-richtlijnen voor websitetechniek en content. Wil je meer weten over de mogelijkheden of gewoon eens in gesprek over zoekmachine optimalisatie? Neem contact met ons op, dan vertellen we je er graag meer over.